Pages

Monday, August 22, 2016

Happy Birthday Eizz Yusouf ke-4 Tahun

seronok sebb kek dia hotwheel
#Trowback
 8 Mei 2016 -Genap usia Yusouf 4tahun. Tahun ni dia mintak dengan ibu nak kek hotwheel, sebb dia pernah tgk gambar kek hotwheel. Kebetulan tempahan kek dengan kawan ninie dah tutup untuk hari birthday dia, so ibu mintak kek tu siap awal. Ambil kek hari Jumaat, nak makan kek ni hari Isnin next weeknye. Punya la susah nak simpan, dia asyik nak buka je peti ais. huhuhu. Wajah dia mmg happy sangat sebb dapat kek hotwheel. Bangga betul dia bawak g sekolah kek hotwheel.
dengan kawan-kawan

dengan cikgu dan kakak

Kek yg ni untuk versi sambut di rumah.. tempah dengan Cik nor.. jiran sebelah. Suka sgt dia sebb dpt keretapi.. tak dan nak snap gambar.. ramai sangat tukang potong kek!.. hahaha

Untuk anak ibu Yusouf, ibu doakan anak ibu berjaya di dunia mahupun di akhirat kelak. Semoga jadi anak soleh. Bawa ibu dan apak ke syurga.. Amin..

Thursday, August 18, 2016

Lawatan Tadika Ke Kidzania, Kuala Lumpur

selalu ibu jadi jurugambar. tak aci betul
#Trowback
26 Mac 2016 - Tadika anak-anak saya selalu buat aktiviti untuk anak-anak tadika. Kali ni ke Kidzania, Kuala Lumpur. Kalau ikut program, mmg kena naik bas. Tapi Zulaikha dan Yusouf kecik sangat lagi untuk naik bas. Jadinya kami ikut sekali ke Kuala Lumpur. Mujurla adik Zex tinggal kat Serdang. Tumpang tidur kat rumah adik dia. 
sebelum pergi, main game dulu dengan cousin dia Syahmi. Kesian Syahmi tak dapat la ikut, sebb ni program sekolah
Saffiya pun siap-siap nak pergi juga ni.

Sebelum ke Kidzania, ikut adik ipar dengan Mak mentua ke Pasar pagi MARDI. Macam-macam ada. Kami datang cari sarapan pagi je. Pepagi hari dah makan satey.. sedap!.. 
Program ni sehari je. Pagi-pagi dah siap-siap anak-anak saya kena Kidzania. Sampai di Kidzania, ada kawan-kawan Zulaikha yang dah datang. Tapi yg datang dengan bas, lambat sikit. Yusouf mula-mula ok je. Tapi.. lepas dah nak masuk ke Kidzania, dia buat hal. Menangis nak ikut ibu. Tak nak masuk Kidzania. Saya buat tak tahu je la. Perangai dia, kalau kita ada depan mata, mmg dia buat perangai, jadi.. kita tinggal je ngan cikgu-cikgu. Ibu, apak dan Saffiya lepas tu, menjelajah ke bangunan sebelah, heheheh pergi IKEA, jalan-jalan. Ambik peluang masa anak-anak masuk Kidzania.

masa ni tengah beratur nak masuk, ibu tengah pujuk Yusouf la tu. Dia dah mula merengek tak nak ikut cikgu
 Kakak cerita seronok sangat masuk dalam Kidzania tu, bila tanya dia, kakak nak jadi apa bila besar nanti, spontan dia jawap.. Nak buat kek!... Kakak seronok boleh buat kek. Jadi la apa-apa pun.. ibu doakan semoga anak-anak ibu berjaya dunia dan akhirat.
Yusouf mmg tak boleh pisah dengan kakak dia
 
Masuk ke kawasan memproses vitagen. Kat sini dia ajar mcm mana nak buat vitagen. Seronok Zulaikha bercerita pengalaman dia.
makan tengah hari
Program ni dari pagi, sampai la tutup Kidzania kul 5.30pm. Makan pun telah disediakan. Jadi, tak perlula ibu bimbang sangat kan. Yang kelakarnya Yusouf, cikgu cerita, lepas makan, dia mengantuk, kebetulan ada cikgu yang bawak anak, bawak stroller, Yusouf tidur dalam stroller tu sampai la dah habis program... bagus sungguh... hahaha...
Paling kakak suka.. buat gelang sendiri
Ibu dengan apak pun sampai je IKEA lapar sangat, lagipun tempat makan IKEA ni mmg penuh dengan umat manusia, sampai kena cop cop kerusi. Apak pergi beli makanan, ibu cari tempat nak duduk. Punya la lama menunggu, mujur la ada satu famili tu nampak ibu dukung Saffiya, dia panggil suruh ambik tempat dia. Happy tak terkata la ibu ni kan.

Punya banyak beli, puas nak ngabih. Tu la.. tamak haloba... hahaha

Tqvm rohana dan zaidi, lama tak jumpa kan..
Kebetulan datang KL, boleh la jumpa kawan-kawan sekolah menengah yang tinggal kat KL. Tu pun dapat jumpa kejap je. Saffiya sampai tertidur kepenatan. Apak, dia jenjalan dalam IKEA masa ibu sembang dengan kawan-kawan. Tapi apak kata, bila ibu tak ikut sama, dia tak tahu nak beli apa. Jadinya lepas ambik anak-anak, kami sambung semula kat IKEA, beli barang yg memang dah plan nak beli. Kalau sampai IKEA mmg tak sah kalau tak membeli.
Yusouf tak sabar nak tiup lilin
Kebetulan juga datang kali ni ke rumah adik ipar, Mak mentua mmg ada sekali. Dan balik ngan kami ke Kuantan. Dan kebetulan juga, birthday dia. Jadi  malam tu, makan lagik!... hahaha.. enjoy betul ngan makan kan..
ratu tangga, Saffiya dan anak sepupunya, Bella, sama umur
Esoknya Ahad, terus balik ke Kuantan, anak-anak happy dapat g Kidzania.. Ibu happy dapat shopping kat IKEA. Hahahaha.




Saffiya tiada lubang vagina

banyaknya mainan kat klinik dr siti. suka sangat anak-anak saya ni
#trowback
Ngerikan tajuk post ni? Macam tu la ngerinya perasaaan saya masa tahu... Masa tu hari Sabtu malam.. 6 Ogos 2016. Lepas mandikan Saffiya terdetik hati nak cek kemaluan dia. Dia selalu pakai pampers jenis seluar. Jadi tak ada la nak menelek sangat. Ntah Allah bukakan pintu hati, nak belek-belek dia hari tu..

Telek punya telek.. rasa mcm pelik lubang vagina dia tak ada. Mula-mula fikir.. ke salah tgk? makanya.. tgk sekali lagik.. mmg kompem tak ada. Rasa masa lahir mcm ada. Lepas tu, terus panggil Zulaikha, nak telek yang Kakak dia pulak. Zulaikha sampai marah.. sebb kan dia dah besar. Malu la. Tapi paksa juga.. Zulaikha ada lubang vagina. Terkejut sangat rasa. Fikiran dan bukan-bukan. Normal kah anak aku? nanti besar mcm mana? Macam mana nak period? Ada ke rahim?? macam-macam fikir.. nak nangis pun ada.. kesiannya Saffiya.. 

Lepas tu terus bagi tahu hubby, dia pun cek.. tak ada. Lepas tu, terus saya wasap dengan PA doc siti. Sambil-sambil tu, mengoogle.. rupanya benda tu mmg boleh berlaku. Rawatan dia pun  tak susah, sapu cream aje. Terus rasa kelegaan yang tak terkata. PA doc siti pun bgtau mcm tu.

So, 9 Ogos 2016, ambik cuti sehari, bawak pergi jumpa doc Siti, doc pun cakap, tak perlu bimbang. Ada juga kes, dah letak cream pun tak terbuka juga, jadi dia kata, dah besar sikit, masa nak dekat dtg period, doc akan buat small surgery. Tapi kena refer doc O & G.

Doc cerita, kalau negara blah-blah arab, siap  jait lubg, sebab nak elak anak-anak kena rape... sampai mcm tu sekali.. huhu bila dah besar, dia buka semula. Ishh tak mau la.. biarla Saffiya membesar normal je kan.

Ninie start letak cream doc bg tu dah hampir seminggu, Alhamdulillah dan terbuka sikit lubang vagina dia.. Syukur sangat. So, ibu-ibu.. elok cek vagina anak tu ye. tak ada la kita terkejut bila dia besar nanti, tetiba sakit perut, sebb dah dtg haid, tak boleh nak keluar... doc cerita ada kes g tu.. banyak.. mmmm tak sangka dapat ilmu baru. Terima kasih Saffiya, kalau tak, mesti ibu tak tau..

Sukaneka Tadika Zulaikha dan Yusouf

Lamanya tak berblogging..sebb masa.. makin bz kerja kat ofis. Tapi.. rasa tak syiok kan tak tulis blog. Sebb tak simpan memori dengan famili. Terutamanya .. anak-anak. Sekarang ni kena private kan blog, atas sebab-sebab tertentu..

13 Ogos 2016, Sukaneka Tadika Al-Azid. Zulaikha dan Yusouf join sama. Alhamdulillah.. perubahan yang sangat ketara pada Zulaikha, masa umur 5 tahun, dia mmg takut nak join kawan-kawan. Tahun ni.. dia bersemangat. Tak ada dah takut-takut tu. Perubahan yang positif.

Yusouf.. dia mmg jarang takut.. tapi dia tak nak berenggang ngan ibu. Jadi, saya tinggal je dia dengan cikgu-cikgu. Ada game dia main.. tapi byk masa dia main pasir je.. huhu.. yusouf.. mmg la mcm-mcm sikit perangai dia. Tapi biar la.. dia pun baru 4tahun..

Zulaikha dengan Yusouf, cikgu letak dalam rumah biru. Senang sama rumah sukan. Senang ibu ngan apak nak pantau kan. Maskot Smurf! mmg comel. Pandai cikgu-cikgu dia.. Menang tau rumah biru... bagi maskot tercantik.. dapat no.2 !
Yusouf dengan Saffiya mmg kerjanya main pasir.. main kayu.. main rumput.. berlari mcm tak cukup tanah. Penat sungguh kejar budak berdua ni. Apak ikut saffiya.. ibu ikut Yusouf. Berpeluh2 ibu ngan apak.. aduhai.. tapi suka betul tgk anak-anak ni. Enjoy sangat main dan bebas mcm ni.
Kakak pun kena jadi smurf!. Kakak.. jumpa je kawan-kawan.. lupa dah ibu ngan apaknya. Cuma dia ingat kena jaga Yusouf. Bila yusouf hilang.. dia cari. Good Job kakak!
Kerjaan dia la tu main pasir aje.. Main la sukan 2 acara kot.. yg lain dia main pasir je. Hahahah. Tapi hadiah dapat .. mcm mana tu. Gasak awk la Yusouf.

Pukul 1.00pm selesai sukan, terus balik rumah. Belum sampai rumah.. 3beradik ni dah tertido dalam kereta, kepenatan... hahah

Wednesday, February 24, 2016

Happy Birthday Zulaikha Ke-6

12 Feb 2016 -Genap usia Zulaikha 6tahun. Besar dah anak ibu... Tua dah ibu ni kan.. hahaha.. Alhamdulillah tahun ni dapat tunai impian kakak... dia nak kek aiskrim. Kebetulan birthday dia sama bulan dengan apak. Jadi kita celebrate aje sekali. Jimat sikit bajet ibu ni kan.. 

Setiap kali lalu kat Baskin Robin, kakak ckp.. kalau birthday kakak.. kakak nak kek aiskrim. Sempena birthday dia, ibu beli ajela. Kalau hari biasa.. nak makan satu scoop aiskrim tu pun pikir sejuta kali.. hahah.. Harga aiskrim kek RM102++ tak silap. Tapi sebb ada kad debit Maybank... less 10%. Jimat sikit. Alhamdulillah.

G mega mall berempat ngan anak-anak aje. Dulu masa anak sorang rasa sekse nak bawak. Ni anak dah 3.. steady je bawak semua.. ahaha... konon! berpeluh ketiak nak kepung budak2 ni. Bagi arahan suh duk diam sekian hal!.. heheh
yang penting.. semua kena ada.. kat mana kejadian x kisah sgt la kan..
Celebrate kat rumah aje senang. Nak makan bebas.. nak sepah pun bebas.. mmg selesa di rumah. Makan KFC je pun anak-anak dah suka sgt.. 
kat sekolah
Kat sekolah ibu tempah kek dengan NN sweet treast. Tahun ni ibu malas nak buat kek.. tahun lepas pun terpaksa.. hahah. Zulaikha request nak hadiah "color burung". Kelako kan ayat dia. Color burung tu.. color steadler yang ada gambar burung.. sebb dia nak color.. lepas tu boleh guna brush dengan air.. nak mewarna katanya. 

Ibu dan apak doakan semoga kakak berjaya di dunia mahupun diakhirat. Semoga jadi anak yg solehah. Happy birthday anakda Zulaikha. Ibu dan apak sayang kakak selamanya.. 

Thursday, November 26, 2015

Bawa anak jalan-jalan Bird Park, Pameran Dinasour dan Ikea

17 Oktober 2015- Dah lama rasanya tak bawak anak-anak pergi bercuti. Anak-anak pun dah sebut nak g "rumah haiwan besar". Hehehe. Zulaikha bagi nama mcm tu kalau tempat tu banyak haiwan. Apak pun nanti nak g Outstation jauh dan lama. Jadi apak nak bawak anak-anak g jalan-jalan dulu. Pagi bertolak dari Kuantan tu lambat juga la. Sebb nak siapkan anak-anak ni mmg lambat. Sampai KL dah petang, jadi apak kata, elok kita g BirdPark dulu.

Last g BirdPark, masa tu umur Yusouf 8bulan. Walapun dah pernah pergi, tapi kali ni agak berbeza, sebb kami dah berlima. Hehehe.. cepatnya masa berlalu kan.. <<Klik sini>>

saffiya.. bird bird.. kagum le tu
Mula-mula sampai mmg waktu pertunjukan burung. Tercengang-cengang Yusouf bila tgk burung tu boleh bercakap. Semua bird kat situ mcm cerita kartun RIO. Lagi la anak-anak suka. Blu dan Nigel.. watak utama dalam RIO.
Zulaikha cuba tunjuk bakat bagi bird susu.

Dah penat kat Birdpark, baru la Ninie gerak ke rumah adik ipar kat Serdang. Dah penat sangat. Malam tak keluar ke mana pun. Mulanya nak g I-City, tak jadi, sebb penat sangat.
Hari Ahad, mmg dah plan nak g tgk dinasour. Dinasour ni, mmg Yusouf yang nak tgk sgt. Mujur tanya kawan-kawan kat FB. Diaorg bagi tahu ada kat discoveria kat Avenue K, Jalan Ampang. Tiket ninie beli kat Groupon. Harga tiket kanak-kanak lagi mahal dari dewasa, tapi sebab beli melalui groupon, dapat la diskaun. So tiket dewasa ngan kanak-kanak lebih kurang aje la. RM25-RM26 seorang. Kebetulan adik ipar satu famili nak ikut sama, lagik la meriahnya. 

Ok juga la masuk dalam ni. Ada aktiviti. Kalau kita dewasa ni mesti bosan sebb dinasour kan replikas je. Bukan binatang betul, tapi ada la bergerak-geraknya. Anak-anak.. excited sangat-sangat. Kami semua kena pakai baju jaket ala-ala jurasic park la. Anak-anak dia bagi torchlight, map dan gelang kat tgn. Kena siapkan kuiz. Pada map tu kita kena jejak apa jenis dinasour-dinasour ni. Gelang pada tgn tu kena touch kat screen monitor yg kita jumpa sepanjang perjalanan dlm tu untuk dapatkan clue. Hahah.. zex dengan adik ipar la yg bersungguh mencari  jawapan. Ninie layan anak-anak. 

Kisah mencuit hati... Yusouf. Mulanya dia tak ada pun torchlight atas kepala, sampai satu tempat, Anak sedara Ninie, si Syahmi bagi Ninie torchlight sebab dia nak buat wall climbing, Yusouf ckp dengan ninie.. nada perlahan je.. "abang nak lampu..." Ninie tak terfikir dia berminat sungguh-sungguh, jadi ninie bg dia pinjam aje la kononnya.. lepas syahmi dah turun dari wall climbing, Yusouf dah tak bagi balik la torchlight tu. Mujurla guider kat situ bagi yg lain utk Yusouf, punyala dia happy.. ke sana ke mari menyuluh. Actually dalam tu mmg gelap.. ala-ala dalam gua.. nak ambik gambar pun tak nampak sangat.

Ada lg aktviti lain dalam tu. lumba lari dengan dinaosur secara maya. Seronok betul anak-anak.. termasuk la Saffiya.. sama-sama lumba lari.. hehehe


Last track dh complete jawapan.. kat luar tu anak-anak boleh ambik gambar dengan dinasour, cari tulang dalam pasir dan ballpit gunung berapi. Lagi kelako... mati-mati kami ingat kalau dpt jawap semua soalan dapat hadiah .. kami bayangkan dpt hadiah model dinasour kecik ke kan.. rupanya.. dpt sijil sekeping je.. hahaha jadi la kan.. nama anak-anak terpahat.
Ambik dengan kamera hp mmg tak brp terang kan..

Ni gambar dalam studio sebelum masuk discoveria.

Habis kat discoveria kami jalan-jalan kat KLCC je. Tapi anak-anak dah penat sgt. Semua nak tidur. Stroller bawak satu je. So gilir-gilir la masing-masingnya tidur.
Hari isnin, hari last kami jalan-jalan KL. Kebetulan masa tu index IPU KL tinggi, jadi aktviti outdoor mmg tak boleh buat. Mulanya nak g Zoo Negara. Cancel.. tukar plan ke Ikea. Dah index IPU tinggi.. anak saudara ninie si Syahmi ni.. tak g sekolah.. pening plak mama dan papa dia nak letak mana.. so ninie hangkut la bawak jenjalan sama. 

Budak-budak bila ada geng dia.. g ikea pun rasa seronok sangat.

Syahmi dan Saffiya
 
Dah penat jalan-jalan kat Ikea, baru la hantar Syahmi balik semula ke Serdang. Lepas rehat kejap.. baru la balik ke Kuantan. Seronoknya anak-anak.. duk sebut sampai harini nak pergi lagik.. Tqvm apak sebb bawak kami semua jalan-jalan... 

Eizz Yusouf masuk wad lagi : acute bronchitis

neb kat klinik doc siti
26 September 2015 - Hari Sabtu, Yusouf ikut zex pergi kenduri. Rasanya dia byk sgt mkn aiskrim. Malam tu dia dah mula dah nampak tanda-tanda asthma dia menyerang. Mlm dia tak boleh langsung tidur lena. Ninie lagi la tak lena. Risau dengan keadaan Yusouf. Makin kuat bunyi asthma dia. Ninie bagi nebulizer kat rumah pun dah tak jalan. Esoknya Ninie gagahkan diri bawak Yusouf kecemasan KSH. Doc bagi dia nebulizer lagi. Masa kat kecemasan tu, lepas neb dia nampak mcm ok je. Mujurla g KSH ngan Along dan kakak ipar. Zex nya keje. Dia muntah kat KSH. Basah habis baju ibu. 

Ingatkan malam tu dah ok. Tapi bila bunyi dia makin kuat. Ninie bg dia neb, dah tak jalan juga. Akhirnya ninie ambik Essention Oil Thieves, letak kat area hidung dia, bagi dia bau. Baru dia boleh tidur. Lega la kejap.

Esoknya, terus bawa dia semula ke KSH. Jumpa doc Siti. Bila doc tgk je dada dia berombak-ombak macam tu, terus dia suruh admit. Mulanya janji ngan kakak ipar, nak g ambik dia dulu baru g KSH. Tapi takut lewat sampai KSH, doc plak tak ada, terus je ke KSH ngan anak-anak. Ntah apa difikirkan masa tu. Biar la susah ngan anak-anak ni. Janji boleh pergi KSH. Selalu time jadi mcm ni, Zex kerja yg tak boleh ditangguhkan.. ataupun outstation.. dugaannya la.. tapi redho..
kepenatan masing-masing
Sebelum transfer ke wad, doc siti suruh neb dulu. Mulanya dpt bilik 4 orang. Sebb wad single tak ada yang kosong. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan ninie hari tu. Anak-anak baik.. dengar kata. Bila anak-anak dah tidur, Ninie terus g cafe cari makanan. Tawakkal je la. Allah mudahkan lagi urusan, dapat transfer ke bilik single hari yang sama juga.
ntah apa la berkenan sgt ngan selipar apak
Lepas apak balik kerja je, terus apak uruskan semua baju anak-anak dan ibu, utk bermalam di KSH. So malam tu semua tidur di KSH.

Doc kata, Yusouf kena neb setiap brp jam ntah.. ninie pun lupa.. huhuhu. citernye dah lama. Nampak dia beransur baik lepas dah byk kali ambik neb, dan makan ubat. So esoknya malamnya, doc tanya nak stay ke tak.. so of course la ibu mmg tak minat nak stay kat hospital, tak daya ngan anak-anak ni kan duk dalam bilik tertutup gini. So malam tu, dapat balik rumah.. lega yang amat. Actually doc kata, Yusouf ni asthma allergic. Ntah apa dia makan, jadi allergic mcm ni.. hai la anak.. selalu buat ibu sedih hati.. tak sanggup tgk dia derita sakit.. so heartbreaking.. 
kakak mmg suka makanan kat wad. dia la tukang ngabih
 
Walaupun dah discaj, Ninie kena continue neb Yusouf kat rumah selama seminggu.Syukur sekejap je masuk wad.. dua hari semalam je. Ninie pun ambik cuti straight aje la. Sebb nak kena neb Yusouf 4kali sehari. Nak pastikan dia betul-betul sihat baru ibu boleh g kerja dengan aman damai. Syukur.. sihat dah anak ibu. 

Friday, October 30, 2015

Terpaksa bawak anak-anak pergi kerja


dibelakang tabir
7 September 2015: Ofis Ninie ada Majlis Perasmian Kardiotorasik. Disempurnakan oleh KDYM TM Pahang. Bukan nak citer betapa hebatnya majlis ni, tapi betapa penatnya nak setelkan majlis ni. Ninie ambik part sikit aje. Tapi penat dia... tak terkata selama 2hari. Sabtu, Ninie bawak Zulaikha dan Yusouf g ofis, sebb apak kerja juga. Saffiya, Ninie hantar ke taska. Zulaikha dan Yusouf dah besar, mmg dia  tak nak la g taska hari cuti. Nak jadi cerita, budak-budak  ni, Ninie letak dlm bilik, bagi segala pen kertas suruh main.. 

Masa ada rehearsel kat auditorium, terkejut Ninie, bila nampak Zulaikha ngan Yusouf ada dlm Audi. Rupanya kawan Ninie yang hantar. Aduhai.. ntah mcm mana dia main.. Yusouf tersenguk kat palang kayu dlm auditorium.. berdarah dagu. Nangis... satu auditorium boleh dengar. Bila dah jadi gini.. kompem la kita rasa bersalah ngan anak-anak kan.. tp what to do.. terpaksa.

penat melompat
dagu berdarah
tidur atas lantai je.. menangis sampai tertidur.. siannya anak ibu

 Part paling kesian... ntah masa bila dia ambik makanan ni.. kawan-kawan ninie yg tolong bg makan.. aduhai... sedih la ibu.

Hari esoknya.. sehari lg ibu kena bertugas. Sib baik la cikgu Zulaikha suruh hantar diaorg berdua ni main ngan anak cikgu kat rumah dia. Kebetulan setaman. Terima kasih ye cikgu Nurul. Tak terucap betapa rasa tak terbalas budi tolong jaga mereka berdua ni. Lepas maghrib baru diaorg balik rumah.. tu pun cikgu hantar... Saffiya pulak hari Ahad tu, kena hantar ke Balok, sebb kat taska dia tak kenal cikgu yg keje hari Ahad... dia meraung... aduhai...

 Dia suka sgt duduk rumah tok kan... lega sikit kerja hari Ahad tu. Susahnya kan bila kerja tak ada org jaga anak-anak kita....

linkwithin

Related Posts with Thumbnails